6 Kasım 2010 Cumartesi

Ekşi Sözlükteki--- yorumlar

  1. van a inmek isteyen thy ye ait bir uçak, havanın sisli ve pistin ışıklandırmasının yetersiz olması sonucu iniş yapamaz ve bi daha denemek için yeniden havalanır ama yükseklik yeterli değildir ve uçak bir dağa çarpar. yedi mürettebattan altısı ve 55 yolcudan 49’u ölür.

    ardından doğu illerinde ki havaalanlarının ne kadar kullanışlı olduğu sorusu akla gelmiştir ve sanırım geldiği yerde de kalmıştır. örneğin siirt havaalanı hala korkunç bir yerde ve hemen hemen sıfır teknolojiyle kurulmuş bi pisttir. gerçekten de iniş her zaman için çok zordur. ya da umarım ben yanılıyorumdur da gelecek bir facianın tellallığını yapmıyorumdur.
    (jesus vs mohammed, 11.07.2008 05:19)


  2. bir doktor arkadaşımı kaybettiğim kazadır. mecburi hizmeti van'daydı, yılbaşı nöbeti ona kalmıştı. geride kedileri kaldı.
    (abebe bikila, 11.07.2008 08:06)
  3. kuyruk kısmında oturan bir bebek kurtulmuştu.
    (tankut kabza, 12.07.2008 19:33)
  4. türk havayolları'nın ankara-van seferini yapmakta olan boeing 737/400 tipi ve tk 278 sefer sayılı 'mersin' adlı yolcu uçağı van havaalanı'na inişe geçmek isterken saat 15:30 sularında kötü hava şartları nedeniyle havaalanı yakınlarındaki bir tepeye çarparak parçalanmış, kazada uçakta bulunan 69 yolcudan 52'si; 7 mürettebattan ise 5'i hayatını kaybetmiştir.17 yolcu ve 2 mürettebat ise yaralı olarak kurtulmuştur.

    kırıma uğrayan uçağın kazadan 5 ay önceki görüntüsü.

    http://www.airliners.net/...boeing-737-4y0/0446178/m/
    (kartonadam, 12.07.2008 20:02)
  5. koltuğu uçağın ortasında olan, daha sonra arkadaşının yanında oturmak için kuyruk kısmına geçen biri de kazadan kurtulanlar arasındaydı. kurtulanların hepsinin kuyruk kısmında olmasından ötürü kazadan sonra yurt sathında "uçağın en güvenli kısmı neresidir" tartışmaları türemişti.
    (tos ba ga, 12.07.2008 20:14)
  6. hassas yaklasimlarin yapilamadigi (non-precision approach) bir pisti olan van havaalaninda gerceklesmis olan kazadir.

    "boeing 737-400 saat 12:53'te van hava trafik kulesiyle temas kurarak yaklasma ve inis hazirliklarina basladi..
    hava kar yagisli ama ruzgar sakin, sicaklik sifir derece, bulut alt yuksekligi 800 feet (264 m) ve yer gorulemeyecek durumdaydi.
    pist gorulemediginden saat 13:21'de alan pas gecildi.
    iklim kosullarinin sert, inise yardimci olan gereclerin ise sinirli oldugu dogudaki havaalanarimizda kis aylarinda sik rastlanan ve ekiplerin egitimli olduklari bir uygulamaydi."

    pilot bunun uzerine esenboga'ya donme kararini bildirmis ve kuleden de iznini de almis.

    "ne yazik ki, kaptan donuse gecmeden fikrini degistirip, inis icin bir yaklasma daha yapmaya karar verdi. "

    ve uzucu kaza yasandi...

    "yurutulen inceleme sonucu ortaya konan analiz ve tavsiyeler ozellikle thy icin maalesef "tipik" denebilecek bir kaza profilini sergiledi
    birden cok olumsuz nedeni bulunan bir kaza.

    1- van havaalaninda yalniz vor/dme, vor yaklasmasi kolayliklari mevcuttu; daha guvenli inis icin gerekli ils cihazi yoktu
    2 - ikinci defa inisi denemeye karar verince kaptan ungun'un izledigi inis "paterni" yani rotasi vor/dme yaklasmasindan sapma gostermekte
    3- kara kutu incelemesi sonucu kokpitteki ses kayitlari, kokpit kaynaklari yonetiminde zaaflar saptadi

    kaynak:cem kozlubulutlarin ustune tirmanirkenremzi kitabevi, 2007
    (peixes loucos olmedi bodrumda yasiyor, 12.07.2008 20:21 ~ 21:01)
  7. tamamen pilotun hatasından ve gereksiz risk almasından dolayı olmuştur. havaalanının tasarımı, hava koşulları, meydanda ils olmaması gibi etkenlerden hiçbiri bu kazanın sebebi değildir.

    bu şuna benziyor: karlı havada bir köy yolunda araba kullanırken hızlı gittiğiniz için küt diye öndekine bindiriyorsunuz. sonra da diyorsunuz ki "arabada abs ve kar lastiği olsa, yol da asfalt olsa daha iyi dururdum, bu kaza olmazdı". halbuki hata %100 sizde, çünkü sürüşü koşullara göre ayarlamanız gerekir.
    bu benzetme abartı değil, hatta az bile. çünkü pilotun alçalma sırasında izlemesi gereken yön, yükseklik, rota gibi bilgiler en ince ayrıntısına kadar tanımlıdır (bkz: approach chart). prosedüre göre bilmemkaç feet'e kadar alçaldığında pisti göremiyorsa pas geçmesi gereken pilot prosedürü çiğneyip gereksiz bir risk alarak daha da alçalmış, sonrasında pisti pas geçerken motorlardan birini dağa bindirmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder